sushi wilanów

Tradycyjny sposób jedzenia sushi w Japonii różni się od sposobu, w jaki je się je w krajach zachodnich. Jednak sposób, w jaki jest ono spożywane, może ulec zmianie również w Japonii, ponieważ sushi rozwinęło się tam również w restaurację typu fast food. Tradycyjnie w Japonii sushi je się z ręki. sushi wilanów

Wasabi i sos sojowy zwykle nie są ze sobą mieszane, ale używane oddzielnie do przyprawiania każdego sushi z osobna. W restauracjach sushi z wyższej półki cenowej szef kuchni sushi doprawia poszczególne sushi w taki sposób, aby klient nie musiał już doprawiać go wasabi. Gość albo polewa sosem sojowym sushi nigiri pojedynczo, albo zanurza w nim rybę – ale nigdy ryżową, jak to często bywa w Niemczech. Czysty sos sojowy ma bardzo intensywny smak i może maskować smak surowej ryby. Dlatego kucharze sushi często używają własnej mieszanki sosów, która zwykle składa się z sosu sojowego, dashi , sake i mirinskłada się. Ta mieszanina jest zwykle podgrzewana i nieco redukowana. Używa się go schłodzonego do posmarowania surowej ryby, która jest już na ryżu. [7] Szef kuchni dodaje również odpowiednią ilość wasabi do sushi. Ryby tłuste zużywają więcej wasabi niż ryby chude. [8] Marynowany imbir, zwany gari , jest spożywany pomiędzy każdym sushi, aby zneutralizować smak różnych ryb. sushi wilanów

Posiłek sushi zwykle składa się z różnych rodzajów sushi. Chociaż nie ma żadnych zasad dotyczących kolejności spożycia, często zaczyna się od omletu jako posypki, a następnie od niskotłuszczowej ryby o białym miąższu i marynowanej ryby, takiej jak śledź i makrela. Potem przychodzą ryby o czerwonym miąższu, takie jak tuńczyk o niskiej zawartości tłuszczu; pod koniec posiłku grubsze gatunki, w tym tuńczyk, stanowią różnicę.

Popularnym daniem towarzyszącym sushi jest zupa miso , która jest również podawana jako przystawka; częstymi napojami do sushi są piwo (w Japonii np. Asahi czy Kirin ) i zielona herbata .

Sushi nie odgryza się, ale wkłada do ust w jednym kawałku. Z kolei w krajach zachodnich powszechne stało się spożywanie sushi pałeczkami . To sprawia, że ​​szef kuchni sushi musi znacznie mocniej zwijać poszczególne bułki.
restauracje
Restauracja sushi-ya sushi wilanów
Maszyna Kaiten Zushi

Japończycy rzadko przygotowują sushi w domu. To typowy posiłek na wynos. W Japonii istnieją dwa rodzaje restauracji sushi: sushi-ya i kaiten-zushi.

Sushi-ya (jap.寿司屋) to restauracja sushi, w której możesz usiąść przy zwykłym stole lub przy ladzie, za którą szef kuchni przygotowuje sushi.

Kaiten-Zushi ( jap.回転寿司, dt „sushi obrotowe”) lub „biegające sushi” to restauracja sushi, w której siedzisz przy ladzie, w której zintegrowana jest bieżnia. Na przenośniku taśmowym znajdują się różne dania sushi, które goście mogą sami serwować . Talerze są oznaczone według różnych cen, rozliczenie jest oparte na pustych tablicach lub pobierana jest stała cena za osobę i tylko napoje rozliczane są indywidualnie.